MEDICINALE KRUIDEN

Al sinds lang vervlogen tijden is de mens bekend met de mogelijkheden van planten om ze te gebruiken bij de genezing van vele ziektes.
Momenteel is er weer een opleving om uit de medicijnkast van moeder natuur middelen te halen om beter te worden, of om je beter te voelen.

Veel van onze moderne medicijnen vinden hun oorsprong in de plantenwereld. Inhoudsstoffen worden geïsoleerd en chemisch nagemaakt. Kijk alleen al naar de stof salicine uit de bast van de wilg en de huidige aspirine. Als je dus één stof isoleert, maak je geen gebruik meer van de samenwerking van alle inhoudsstoffen van de plant.
Waar de natuurgeneeskunde van uit gaat is, dat de hele plant met zijn complexe samenstelling van inhoudsstoffen samen werken om zo genezing te bevorderen of om de lichamelijke conditie op te krikken. Ook kunnen verschillende planten samen in één medicijn elkaar versterken. Of elkaar juist afzwakken. Het is dus aan de natuurgeneeskundige om advies te geven welke kruiden en/of combinaties noodzakelijk zijn om het lichaam aan te zetten tot genezen.

Op een heel eenvoudige manier kan je thuis kleine kwaaltjes verhelpen. Voor ernstigere gezondheidsproblemen moet je eerst een arts bezoeken. Eventueel in overleg met de arts en een kruidengeneeskundige (fytotherapeut) proberen genezing te bevorderen.

Door een natuurgenezer wordt niet alleen gekeken naar de kwaal en het bij behorende kruid, maar ook naar het totaalbeeld dat de patiënt hem schetst. Het kan dus zijn dat er voor eenzelfde kwaal verschillende kruiden voorgeschreven worden. Net als in de homeopathie wordt er dus naar de hele mens gekeken. De therapeut zal door zijn/haar kennis in staat zijn om die kruiden te zoeken die bij de patiënt passen.

Ik hoop eigenlijk dat mijn workshops en lezingen er toe bijdragen dat mensen zich meer gaan verdiepen in de mogelijkheden van planten om ons heen. Als we allemaal weer bij de aarde gaan horen, als onderdeel van het geheel en niet als een wezen dat boven de schepping staat, zal het met de hele aarde beter gaan. Dan worden we ons weer bewust van waar we eigenlijk gewoon een onderdeel van zijn.

 

Kruiderij 'De 3 Berken'